فضيلت شب قدر
فضيلت شب قدر شب قدر شبي است كه در آن، قرآن بر پيامبر عظيم الشأن اسلام نازل شده است و فضيلت عبادت در اين شب از تمام شبها بيشتر است. در اين شب مقدرات يك سال انسان معين مي گردد. از با فضيلت ترين اعمال در چنين شبي ” احياء” مي باشد كه به معناي پاس داشتن يك شب تا صبح است . پس جا دارد كه در چنين شبي انسان از اعمال زشت خود استغفار نمايد چرا كه شب توبه است و خداوند در آن بندگانش را مورد اكرام خاص خود قرار مي دهد . لسان الغيب سروده است:
چه مبارك سحري بود و چه فرخنده شبي
آن شب قدر كه اين تازه براتم دادند
هاتف آن روز به من مژده اين دولت داد
كه بدان جور وجفا صبر و ثباتم دادند
شب قدر در آينه آيات قرآن
به جرأت مي توان گفت برجسته ترين آيات قرآن در مورد شب قدر و فضيلت آن است كه خداوند متعال مي فرمايد: « ما قرآن را در شب قدر نازل كرديم. و از شب قدر چه آگاهت كرد. شب قدر از هزارماه ارجمندتر است. در آن شب فرشتگان با روح به فرمان پروردگارشان براي هر كاري كه مقرر شده است فرود مي آيند. آن شب تا دم صبح صلح و سلام است.»
از جمله دلايل فضيلت شب قدر بلكه والاترين جنبه فضيلت آن نزول قرآن كريم در اين شب مي باشد كه به صورت يك باره بر قلب مقدس پيامبر اعظم صلي الله عليه و اله نازل گرديد و در بقيه عمر مبارك ايشان به صورت تدريجي انجام گرفت . قرُآن كريم يكي از علل فضيلت ماه رمضان را همين معنا برشمرده و مي فرمايد: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَ بَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ ماه رمضان [ همان ماه ] است كه در آن ، قرآن فرو فرستاده شده است ، [ كتابى ] كه مردم را راهبر ، و [ متضمّن ] دلايل آشكار هدايت ، و [ ميزان ] تشخيص حق از باطل است ﴿البقرة، 185﴾
قرآن كريم علت ديگر فضيلت اين شب بزرگ را تعيين مقدرات انسان قلمداد نموده و ميفرمايد إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنْذِرِينَ (3)
[ كه ] ما آن را در شبى فرخنده نازل كرديم ، [ زيرا ] كه ما هشداردهنده بوديم .﴿الدخان، 3﴾
شب قدر در آينه روايات معصومين
وجه تسميه شب قدر
نوعاً در ادبيات ديني ما هر يك از آموزه هاي اسلامي، داراي وجهي براي نام گذاري است و تسميه آن برخاسته از يك ويژگي يا يك علقه معنايي است كه بين اسم و معناي آن وجود دارد . به عنوان نمونه احاديث نسبتاً زيادي در مورد وجه تسميه رمضان وجود دارد .پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله در حديثي فرمود: ( انما سمي الرمضان لانه يرمض الذنوب) رمضان ، رمضان ناميده شد كه گناهان را از بين مي برد). نيز در جايي ديگر فرمود : ( سمي الرمضان لشدة الحرّ ) ؛ از آن رو رمضان به خاطر شدت گرما رمضان ناميده شد. در مورد نام گذاري شب قدر نيز امام رضا عليه السلام فرموده است ماه رمضان ماهي است كه در آن قرآن نازل شده است و در اين ماه به پيامبر صلي الله عليه و آله وحي شده و در آن شب قدر است ؛ شبي كه از هزار ماه بالاتراست. در آن شب هر كاري محكم و برقرار مي شود و مسائلي كه در طول سال از نيكي و بدي ، سود و زيان، روزي و زندگي و مرگ وجود دارد رقم زده مي شود و به همين جهت است كه قدر ناميده شده است.
برتري بر هزار ماه
شب قدر از هزار ماه برتر است. پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله در اين زمينه مي فرمايد: ( قد جائكم شهر رمضان مبارك شهر فرض الله عليكم صيامه تفتح فيه ابواب الجنان و تغل فيه الشياطين فيه ليلة القدر التي خير من الف شهر من حرمها فقد حرم ) ” ماه رمضان فرا رسيده ماهي با بركتكه خدا روزه اش را بر شما واجب گردانيد درهاي بهشت در اين ماه باز ميشود و شياطين در غل و زنجيرند در اين ماه شب قدر است كه فضيلت آن از هزار ماه بيشتر است. در حقيقت محروم كسي است كه از بركات آن شب محروم باشد.«كه خدا روزه اش را بر شما واجب گردانيد درهاي بهشت در اين ماه باز ميشود و شياطين در غل و زنجيرند در اين ماه شب قدر است كه فضيلت آن از هزار ماه بيشتر است. در حقيقت محروم كسي است كه از بركات آن شب محروم باشد.»