پيشرفت هاي علمي ايران پس از انقلاب تا آسمان دانايي
هدف اصلی و اساسی ادیان الهی، رشد و تکامل بشر بر مبنای توحید از طریق دعوت به مبارزه با کفر و شرک و الهاد بوده است. قدرتهای استکباری جهان برای چپاول دسترنج تودههای محروم نغمه «جدایی دین از سیاست» را مطرح کردند و با این توطئه توانستند بر جنبههای فکری، فرهنگی، دینی و ملی جوامع اسلامی استیلا یافته، منابع مادی و ذخایر زیرزمینی آنها را به غارت ببرند و عجز و یأس را بر جوامع اسلامی حاکم گردانند. پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، بر چنین عقیده و نغمهای خط بطلان کشید و نهضت اسلام را تبدیل به پدیدهای منسجم و جهانی نمود.
امام خمینی (ره) در راستای قیام خود، تنها به مبارزه با حکومتهای غاصب و ضد اسلامی اکتفا نکرد بلکه به منظور ایجاد حاکمیت الهی بر اساس موازین اسلام اصل مقدس «ولایت فقیه» را مطرح و زمام امور جامعه اسلامی را خود در دست گرفت و رهبری سیاسی- مذهبی را عینیت بخشید و توانست چهره مخدوش جهان اسلام را اصلاح کرده، تأثیر فوق العادهای بر جهان اسلام و کشورهای جهان سوم بگذارد. انقلاب اسلامی در اواخر قرن بیستم، جهان را به لرزه درآورد و نور امید را در دل مسلمانان و مستضعفان عالم روشن کرد. این انقلاب عظیم دستاوردهای فراوانی در داخل و خارج از کشور داشت. اگر چه احصاء كامل اين دستاوردها، سالها به طول میانجامد، اما به صورت بسیار گذرا به بررسی ارخی از آنها می پردازیم . ايران اكونوميست :«رشد توليدات علمي ايران در سال 2011 نسبت به سال 2010، رشد 20 درصدي داشته است»؛ اين جمله كليديترين بخش گزارش اخير مجله علمي «نيچر» درباره پيشرفتهاي علمي كشورهاي مختلف جهان است كه نشان ميدهد ايران همچنان در توليدات علمي شيب رو به رشدي را در دنيا تجربه ميكند. اين در حالي است كه كشور چين 15 درصد و كشورهاي آمريكايي و اروپايي حدود 5 درصد رشد داشتهاند. اما موسسه كانادايي «ساينس متريكس» سال گذشته در گزارشي مشابه بر اين كه نرخ رشد توليدات علمي ايران بيش از هر كشور ديگري در جهان است، نوشته بود: «سال 2010 را بايد سال ايران ناميد، نه سال ببر چينيها.» براساس اطلاعات منتشرشده از سوي اين موسسه كه با بررسي آمارهاي 30 سال اخير هر كشور به دست آمده، در منطقه خاورميانه تنها ايران است كه بيشترين نرخ توليدات علمي را داشته است و نرخ رشد تركيه 5.5 برابر و ايران 11 برابر بيشتر از متوسط ديگر كشورهاي جهان بوده است. در اين روزها كه سي و چهارمین سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي سپري ميشود پژوهشگران و دانشمندان كشورمان توانستهاند با تلاش فراوان با بوميسازي اكثر دانشهاي فني پيچيده صنايع گوناگون مورد نياز كشور، نام ايران را در سراسر جهان بر سر زبانها بيندازند. با اين وجود به نظر ميرسد كسب جايگاه اول علمي، فناوري و اقتصادي منطقه براساس سند چشمانداز ايران 1404 دور از دسترس نباشد، چرا كه ايران در بخش توليد علم براساس اطلاعات پايگاه استنادي اسكوپوس با توليد بيش از 33 هزار مقاله توانسته مقام اول منطقه را كسب كند و رقيب سنتي خود يعني تركيه را پشتسر بگذارد. البته پيشرفتهاي علمي داراي شاخصهاي گوناگوني است كه ازجمله آنها ميتوان به توليدات علمي، فناوري و توليد ثروت از دانش اشاره كرد.در اين زمينه دكتر نسرين سلطانخواه، معاون علمي و فناوري رييسجمهور با بيان اين كه عوامل مهم در پيشرفت و توسعه كشور داراي بخشهاي مختلفي است، ميگويد: پيشرفتهاي علمي شامل شاخصهاي متعددي است كه پيشرفتهاي علمي و فناوري و توليد ثروت از دانش و تجاريسازي بخشهاي آن را تشكيل ميدهند.
وي ميافزايد: شاخصهاي بخش پيشرفتهاي علمي توليدات علمي، تعداد مقالات، نشريات، نيروي انساني متخصص، دانشجويان تحصيلات تكميلي، مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي كه زيرساختهاي علمي محسوب ميشوند را شامل ميشود كه ايران بعد از انقلاب اسلامي در تمامي اين شاخصها رشد بسيار چشمگيري داشته است. به گفته وي، درعرصه فناوريها تعداد شركتهاي دانش بنيان، پاركهاي علم و فناوري و مراكز رشد و اختراعات به ثبت رسيده ملاك ارزيابي است. همچنين در بخش تجاريسازي تعداد توليدات دانشبنيان بر پايه فناوري، ميزان صادرات خدمات فني و مهندسي و كالاهاي دانشبنيان مدنظر است. وي اجراي طرحهاي كلان ملي فناوري را يكي از نشانههاي پيشرفت علمي ايران عنوان كرده و ميگويد: رونمايي از شش داروي بيوتكنولوژي كه اخيرا در حضور رئيسجمهور رونمايي شد، پيشرفت كشور در هر سه مرحله پيشرفتهاي علمي، فناوري و ثروت افزايي و استقلال را يكجا نشان ميدهد. تاكنون 15 طرح كلان ملي فناوري توسط معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به اجرا درآمده است كه لازمه تمامي آنها وجود دانش فني بوميشده در كشور است كه ازجمله ميتوان به طرحهاي ساخت ابررايانه ملي، ساخت كشتي اقيانوسپيما، توليد واكسن آنفلوآنزا، ساخت راديوداروها و رصدخانه ملي ايران اشاره كرد. در عين حال دكتر سلطانخواه معتقد است كه امروز ايران در جايگاهي قرار گرفته كه بايد براي اين كه يافتههاي دانشي و دستاوردهاي فناوري و تجاري محققان كشور بازارهاي صادراتي پيدا كند، برنامهريزي و بسترهاي انتقال آنها به كشورهاي خارجي فراهم شود. پیشرفت های بسیار چشمگیر ایران پس از انقلاب در زمینه های گوناگونی رخ داده از جمله ،پیشرفت در زمینه صنايع نظامي، مبارزه با مواد مخدر ، بهداشت و سلامت ،خدمات رفاهی از جمله گاز رسانی به دورترین نقاط کشور ، توسعه درونزا در صنعت نفت پس از انقلاب ، خودكفايي در علوم پزشكي، تربيت نيروي انساني متخصص در دانشگاهها، دستاوردهاي چشمگیر ايران در توليد داروها از جمله جايگاه دوازدهم ايران درتوليد داروهاي بيوتكنولوژي، دستاوردهای فضایی ايران همانند به کارگیری فناوریهای فضایی در حوزه هایی چون مخابرات، کشاورزی، هواشناسی، اکتشافات معدنی، نجوم و حفاظت محیط زیست ، تأسیس پالایشگاههای پیشرفته و مجهز و …