پیامد های فرهنگی - اجتماعی پدیده بد حجابی
مقدمه
بی تردید مدگرایی و پدیده بد حجابی از معضلات وناهنجاری های فرهنگی کشور در دوران حاضر است که باید برسی و مطالعه آن را در ردیف معضلات دیگری چون تورم و بی کاری و اعتیاد و… قرار داد . و برای حل آن چاره اندیشی نمود . اما متاسفانه در سال های اخیر ،به جای آنکه به موازات رشد و گسترش این پدیده ،برنامه ریزی ها و اقدامات عملی و هماهنگ متولیان ودستگاه های فرهنگی صورت بگیرد ،سکوت ،بی برنامگی و انفعال بسیاری از آنان شاهد بوده ایم . بد حجابی درست از جمله همان مسائلی است که سلامت فرد و جامعه را تهدید می کند و پیامد ها و آثار جبران ناپذیری در فرهنگ ، اخلاق ،اعتقاد، اقتصاد ، و امنیت جامعه دارد و حتی گاه مسیر انحرافی و بازگشت ناپذیری را برای همه افراد جامعه به بار می آورد . فرهنگ هر جامعه به عنوان هسته اصلی حیات اجتمتعی ،نو عا ریشه در دین و آیین و یا آداب وروسوم آن جامعه داشته و از جنبه های گونا گون و ارزش ها و قواعد خاصی بر خوردار است و در شکل گیری الگو های رفتاری و هنجار سازی ها در دل اجتماع ،نقش اساسی دارد . اکنون دیگر زمان آن رسیده که شهادت طلبان دیروز در عرصه های جهاد و شهادت با عزمی جزم در صدد امربه معروف و نهی از منکر ،طبق اصول لازم آن ،وارد میدان شوند . عالمان دین و اساتید و پژوهشگران و نویسندگان حوزه های مختلف دین ،اجتماعی ، سیاسی روان شناسی تربیتی و… نیز به کار تالیف آموزش همگانی و تخصصی وعظ و موعظه و کار فرهنگی گسترده بپردازند . بد حجابی علاوه بر آثار ضد دینی و فردی ،پیامد های اجتماعی فراوانی را به دنبال دارد که مادر این مقوله به دنبال برسی آنیم .
1- تضعیف معتقدات دینی
تظاهر به بد حجابی نشانه پای بند نبودن و بی مبالاتی فرد به احکام و اعتقادات اسلامی است . زنان با بد حجابی ،چشم های هوس آلد را متوجه خود می سازند و پایه های ایمانی مردم را سست می کنند . هیچ راهی برای دشمنان بهتر از آن نیست که بدون جنگ و کشار و تحمل هزینه ها آن ،ایمان را از دل مردم بزداید . بد حجابی علاوه بر اینکه خود یک ناهنجاری اجتماعی به شمار می آید و جامعه را به بی بند و باری می کشد ،زمینه ساز بسیار ی از زشتی های اخلاقی است . وقتی به پوشش و متانت بی اعتنایی می شود ،مسائل اخلاقی دیگر هم از جامعه رخت بر می بندد . بد لباسی ، بد اخلاقی به دنبال دارد چنانکه مد پرستی ،هوا پرستی می آورد . زن بد حجاب ، خود را به احکام الهی پایبند نمی سازد و به راحتی احکام الهی را زیر پا می گذارد و بی مبالاتی خود را به موازین اسلامی اعلام می دارد . چنین زنی در معرض گناه است و زمینه این گناه و بی دینی را در جامعه فراهم می سازد .
2- سلب امنیت و حرمت از زنان
جامعه ای که بخواهد ثبات امنیتی بیشتری داشته باشد باید از خود را از عئاملی که باعث ناهنجاری و بزه می شود ،دور نگه دارد و حجاب و عفاف را سرمشق خویش قرار دهد و از آن محافظت نماید . آرامش و امنیت ،والاترین نعمتی است که خداوند به جامعه عنایت می فرماید و می توان گفت که اگر جامعه ای فاقد آن باشد به یک معنا ،فاقد همه چیز است ؛ چه آنکه سلامت جسمی وروحی – روانی جامعه ،در سایه همین امنیت فراهم می آید . لذا زنان بد حجاب نمی دانند که چه ضربه های جبران ناپذیر و خانمان بر اندازی را بر زندگی خود و پیکره جامعه وارد می سازند و با پوشش نامناسب خود ،همزمان با حضور در اجتماع ،در واقع به افراد بزه کار اجازه حریم شکنی می دهند که این خود سر آغاز بسیاری از ناهنجاری ها ،مزاحمت ها و آسیب ها می شود .
3- جلوگیری از حضور مثبت زنان در جامعه
طبق قوانین اسلامی و اجتماعی و حقوق طبیعی زنان ،آنه حق دارند که در بسیاری از جوامع در فعالیت های اجتماعی ، فرهنگی ،اقتصادی ، سیاسی و … شرکت کنند و سهم به سزایی در این زمینه ها ایفا نمایند و مثل مردان در جامعه حق زندگی و امنیت و آرامش دارند . یکی از تکالیف و ضروریات زنان برای حضرو قوی و سالم در اجتماع زمینه ساز همین امنیت و آرامش و آزادی واقعی زنان در گستره ی فعالیت های اجتماعی نیز هست ،رعایت مسوله حجاب و عفاف و پوشش کامل اسلامی است . اگر با خود آرایی و خود نمایی وارد محیط کار و جامعه شود باید خود قبل از دیگران عوارض آن – مانند آسیب ها ،بیم ها ،خطر ها ودر نمهایت محدودیت ها و ممنوعیت های اجتماعی را پذیرا گردد .
4- تزلزل در نهاد خانواده و هرج ومرج در روابط جنسی
پوشش و حجاب باعث سلامت اخلاقی جامعه و پایبندی به هنجار های دینی و محو کردن زمینه های بروز و شکل گیری بزه در جامعه نیز موجب محفوظ ماندن فاصله های اجتماعی و حریم افراد می شود . وقتی اختلافات زن و شوهر در محکمه های قضایی را ریشه یابی می کنیم ،پی می بریم که بسیاری از ناساز گاری ها به دلیل رعایت نکردن حجاب است ،بنابراین برای حفظ نظام خانواده و به وجود آوردن محیطی سالم و فرزندانی پاک ،رعایت حجاب ضروریست .
5- اختلالات روحی و روانی و افت تحصیلی و تربیتی افراد جامعه
خود آرایی و جلوه گری وارائه پوشش غیر متعارف ،افکار و هواس افراد را به خود مشغول و فشار های فراوانی را بر روح وروان افرادوارد می سازد ،در نتیجه افراد جامعه ثبات روحی و روانی خود را از دست می دهند .زنی که حجب و عفت را رعایت نکند هم خود را در معرض تشت های فکری و روحی قرار می دهد و هم باعث ایجاد اختلالات و پراکندگی در افکار دیگران شده ،در نتیجه نیروی کار آمد و چرخه فعالیت کاری و آرامش ذهنی و گرایش های عاطفی افراد نسبت به جامعه را دچار سستی و رکود می سازد . در مقابل زمینه عدم حضور دختران و زنان خانواده های باغیرت و متدین در جامعه و نیز اضطراب و نگرانی خانواده ها را فراهم می سازد . از طرفی هم باید با کمال تاسف به وضع نا به هنجار بد حجابی در برخی از دانشگاه ها و مراکز آموزشی و مدارس اشاره نمود . با توجه به اینکه فرهنگ هر جامعه ای ،به آموزش آن بستگی دارد و هر قدر آموزش ها از غنای بیشتری بر خوردار باشد فرهنگ آن جامعه بالاتر خواهد بود و پویایی در تمام زمینه ها ی فرهنگی ،اقتصادی ، سیاسی و نظامی در آن جامعه
کاملا مشاهده می شود . بنابراین برای تحقق یک چنین آثار پر باری وجود برخی مسائل از جمله آرامش و تمرکز افکار محصلین ضروری و لازم به نظر می رسد . دختران و پسران اگردر کنار تحصیل دل مشغولی های دیگری داشته باشند ،از تحصیل باز می مانند و وقت زیادی از فرصت های مطالعاتی و تحصیلی آنان به هدر می رود . به گفته مربیان تربیتی ،در مدارسی که دختر و پسر با هم درس می خوانند کم کاری ،عقب افتادگی و بی مسئولیتی به خوبی مشاهده شده است .
6- رواج مد گرایی و تجمل پرستی و هوس رانی در سطح جامعه
در جامعه ای که بد حجابی و زینت آرایی رواج پیدا کند ،بسیاری از کج روی های اجتماعی مانند مد گرایی ،مشکلات اجتماعی ،تهییج شهوانی و ترویج بی حیایی و بی هویتی و چشم و هم چشمی –تا بدان جا که اکثر افراد را به نحوی آلوده سازد – گسترش می یابد . در نتیجه جامعه از رشد و تعالی و فعالیت های سالم باز می ماند . زنان بد حجاب که به نمد های ظاهری و تجمل و تنوع می پردازند و هر روز به سراغ اسباب آرایش و زینت آلات و کفش و لباس می روند ،سم کمبود شخصیتی و محرومیت از جمال معنوی را به جامعه تزریق می کنند . این امر به تدریج ارزشها و هنجار های اجتماعی را پای مال و خدشه دار و زمینه تباهی جامعه را فراهم می کند . اما در جامعه ای که حجاب ،متانت ،عفت و حیا ارزش تلقی می شود ،زن با عفت و حجب ،پایه های این ارزش را بر پا می سازد و جامعه را به سمت سلامت و ارزش های واقعی سوق می دهد .