جرعه جرعه معرفت
10 آبان 1390 توسط نعمت بخش
تو جزء کدام دسته از آدم ها هستی ؟ …. آنها که وقتی خرید می کنند ،ریز ریز خریدشان را می نویسند و حساب دقیق پول هایشان دستشان است یا آ ن ها که سرشان را می اندازند پایین و تا قرا ن آخر را خرج می کنند و یک وقتی هم می بینند که پول برایشان نمانده است !
اگر جزء دسته اول هستی که هیچ ، اما اگر جزء دسته دوم هستی ، بیا و یک بار امتحان کن …وقتی خرید می کنی ، همه را یاداشت کن ، حتی جزی ترین خرید هایت را … به قول قدیمی ها دخل و خرجت را محکی بزن … ببین وقتی پولی به دستت می رسد ، می توانی چیزی از آن را پس انداز کنی یا اینکه پس انداز که نمی کنی ، هیچ ؛ بدهکار هم می شوی ؟ …
سعی کن این محاسبه را همه جا داشته باشی ،در خرج کردنت ، در به دست آوردنت ، در نشست و بر خاست هایت حتی … . این جمله امام علی « علیه السلام » را به طور حتم شنیده ای که فرمود : « زیرک ترین و هوشیار ترین انسان ها ، کسی است که خود را به حساب کشد و برای بعد از مرگ خود کار کند » . مردی پرسید : « ای امیر مؤمنان ! چگونه نفس خود را به حساب کشد ؟ » امام « علیه السلام » فرمود : « وقتی صبح کرد و سپس شب آن روز فرا رسید ، به خویشتن باز گردد و خطاب به خود بگوید : ای نفس ! امروز روزی بود که بر تو گذشت و هرگز باز نمی گرددو خداوند از تو سوال می کند که این روز را در چه راهی به پایان رساندی ؟ در آن چه کار کردی ؟ آیا در غیاب مؤمن نزد اهل و فرزندانش آ بروی او را حفظ کردی و پس از مرگ او ، آیا آبرویش را در میان بازماندگانش نگه داشتی ؟ آیا از غیبت و بد گویی پشت سر مؤمن خود داری نمودی ؟ آیا مسلمان را یاری کردی ؟ تو در این روز چه کردی ؟ اگر در پاسخت گفت : کار های نیک انجام دادم ، خدا را حمد و سپاس کن و به خاطر توفیقی که نصیب تو شده است ، تکبیر بگو و اگر گفت : امروز گناه کردم یا کوتاهی نمودم ، از درگاه خدا استغفار و طلب آمرزش کن و تصمیم بگیر که دیگر تکرار نکنی » ( وسائل الشیعه ،ج11،ص379 )
یادت باشد این عمر را داده اند به تو ، به رسم امانت و روزی هم که امانت را از تو باز پس می گیرند ، سوال می کنند از تو که چگونه امانت داری کردی ؟
هنوز هم فرصت هست …. هنوز هم می توان به جبران گذشته هایی نشست که بی حاصل از دست رفته است …. لختی بنشین و نفست را محاسبه کن …. خودت را چه کرده ای ؟ چه گفته ای ؟ چه خورده ای ؟ …. فکر کن در محضر خدا ایستاده ای و یوم الحسرة است ….خطا هایت را پیش رویت بیاور ، لغزش هایت را ، غفلت های گذشته و خسران های زندگی ات را … نگاه کن …تو همیشه و در هر حال به داد و ستد روزگار مشغولی …. به ازای عمر و جوانی و نشاطی که می دهی ، چه می گیری ؟ سود می بری یا زیان ؟ در حال رشدی یا رو به نقصان و کاهش ؟ رو به سوی کمال داری یا سقوط ؟ …. منصانه با خودت حساب کن … به خودت حساب پس بده .. به وجدانت … سرمایه عمرت را صرف چه کردی ؟ …
« یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله ولتنظر نفس ما قدمت لغد واتقوا الله ان الله خبیربما تعملون » ( سوره حشر ، آیه 18 )
اگر بخواهی ، می توانی از آنان باشی که دفتر و کتاب عمل هایشان را گشوده اند ، هر روز خودشان را محاسبه می کنند با دقت ،که برای هر کار کوچکی که کرده اند از خود حساب می کشند و چه نیک اند اینان که خداوند در باره شان فرمود : « ای بندگان من که در راه من جنگیدید و در راه من کشته شدید و آزار دیدید و در راه من جهاد کردید ، به بهشت در آیید » و آنان بدون حساب رسی به بهشت وارد می شوند . ( کنز العمال ،ح16635 ) که اینان همین جا ، در همین سرای فانی نفس خویش را محاسبه کرده اند … .
واعظ نفس خودت گر باشی خیر خوبی به برت می بارد