زن در تحصیل علم
پیامبر اکرم « صل الله علیه و آله » می فرماید : « طلب العلم فریضه علی کل مسلم »
با توجه به اینکه « مسلم » اسم جنس است و شامل همه مومنان چه مرد و چه زن می شود ، دیدگاه پیامبر گرامی در مورد پیشرفت های علمی زنان تبیین می شود . از طرفی چون مادران ، نقش انبیا را ایفا می کنند ، اگر خود فاقد معرفت صحیح از اسلام و روش های تربیتی سنجیده باشند ، به صرف دلسوزی ، نخواهند توانست فرزندان خوبی تحویل جامعه بدهند ؛ به همین جهت خداوند ، مهریه حضرت حوا را تعلیم معالم دین قرار داد و آدم موظف شد حوا را با دین و شریعت آشنا سازد .
در روایتی از امام باقر « علیه السلام » آمده است که : « در زمان حضرت مهدی « عجل الله تعالی فرجه » به همه شما علم و حکمت می آموزند تا آنجا که زنان در خانه ها ، با کتاب خدا و سنت پیامبر حکم می کنند » ؛ بنابراین ، فراگیری علوم برای زنان امری مطلوب است که در زمان حضرت مهدی نیز در سطح بالایی وجود داشت .
گاهی زنی خودش پیشرفت علمی چشم گیری نداشته ؛ ولی تاثیر مهمی در پیشرفت علمی همسرش داشته است ؛ از جمله شیخ مرتضی انصاری ، علامه طباطبایی و …. که به اعتراف خودشان اگر فداکاری ها و همراهی های همسرانشان نبود ، موفق نمی شدند .
در صدر اسلام نیز 176نفر از بانوان ، راوی حدیث بوده اند که 68تن از پیامبر « صل الله علیه و آله » و 83 تن از امامان معصوم و 25تن از غیر معصوم روایت نقل کرده اند .
همچنین در تاریخ می خوانیم که کلاس های تفسیر زنان به استادی زینب کبری « علیها السلام » برگزار می گردیده است ، نشان گر پیشرفت های علمی زنان صدر اسلام است .