سید خاموشی الگوی علمی زنان ایرانی
عالمان ربانی و افراد روحانی ، ستارگان تابناکی هستند که در این خاکی و ناسوتی ، لاهوتی شدند . و در پرتو آفتاب وجودشان جمع کثیری از انسان ها راه حق را از بیراهه تشخیص می دهند و با راهنمایی های ایشان به مقامات معنوی نزدیک می شوند . در این میان شخصیت « فاطمه سید خاموشی » معروف به « طاهایی » ، که سراسر عمر با برکت خویش صرف پرورش دانش پژو هانی کرد که از هر خطه این سرزمین و جای جای این جهان خاکی به این مرز و بوم وبه پناه آقا اباالحسن علی ابن موسی الرضا « علیه السلام » آمد تا گمشده حقیقی خویش را بیابد ، ناشناخته مانده است .
درست است که ما توان بررسی همه ابعاد شخصیتی این مفسر قرآن کریم را در این نگاه کوتاه نداریم ، اما امیدواریم که گامی موثر در این راستا داشته باشیم . >فاطمه سید خاموشی یکی از شخصیت های علمی و فرهنگی و سیاسی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است که بیش از نیم قرن از عمر با برکت خویش را در راه اعتلای فرهنگ اسلامی و گسترش میزان تفکر جوانان و آشنا کردن آنها به علوم و معارف اسلامی سپری کرده است .
یکی از خصایص وی خستگی ناپذیر اوست که خود پرتویی از الطاف پروردگار است و با عنایت به همین ویژگی است که هرگز از پا ننشسته و در راه پیشبرد اهداف عالیه اسلام از هیچ کوششی دریغ نکرده است . وی در خانواده ای متدین در تهران به دنیا آمد و تحت تعلیم و تربیت پدرش حاج سید عبدالله خاموشی که از تجار خوش نام و مورد وثوق تهران بود ، سال های اولیه را سپری کرد . مادرش حاجیه شوکت ترجانی خواهرم مرحوم آیت الله میرزاجواد آقا تهرانی ، اصول اولیه دین داری را به وی آموخت .
این خادم برگزیده قرآنی ، که به اذعان همه شاگردان ، همراهان و دوستانش ، عمری را با توکل به باری تعالی و اخلاص ، بدون درخواست هیچ گونه پاداش مادی و حتی معنوی با بیانی شیوا . جذاب شهد شیرین درک معانی عمیق قرآنی را در کام بانوان تشنه ای ریخت که دور او لحقه می زدند ، تا از دریای علم این بانوی آسمانی ، به اندازه قطره ای بهره گیرند .
در پی استقبال زیاد بانوان و پیشنهاد های فراوان علما و بزرگان از جمله آیت الله العظمی میلانی در سال 1345، وی اقدام به تاسیس مدرسه علمیه « نرجس (سلام الله علیها ) » کرد . همزمان با اوج گیری جریان انقلاب در میان اقشار مختلف جامعه و فعالیت های فرهنگی سیاسی مستمر وی ، رژیم طاغوت از سوی این مفسر قرآن کریم احساس خطر کرد و جلسات او را تحت نظارت قرار داد و در سال 1355به یکی ار سخنرانی هایش هجوم برده و حوزه علمیه نرجس (س) را تعطیل کرد ، لکن با عنایت خدا موانع ساواک نه تنها نتوانست از اراده راستین و خط مشی اسلامی ، انقلابی او جلوگیری کند و خللی وارد سازد ، بلکه مبارزات را به مصداق آیه شریفه « فاستقم کما امرت » ( سوره هود ، آیه 112) به شدت ادامه داد وبارها به لحاظ موضع گیری علیه نظام ستم شاهی ، درس تفسیرش که عمدتا نسل جوان و انقلابی و دانشجویان در آن شرکت داشتند ، تعطیل شد . در این دوره مجالس درس و سخنرانی به طور مخفیانه در منازل ادامه یافت .
چه زیبا یکی از همراهان ، درباره جدیت این بانو در تاسیس حوزه علمیه نرجس (س) گفت که سید خاموشی با نداشته ها و در کوران حوادث تاریخ ، داشته هایی را ایجاد کرد و چقدر تلخ خواهد بود که ما نتوانیم با همه داشته ها که به لطف زحمات همین سخت کوشان به دست آمده است ، حرکت نویی را آغاز کنیم .