چند نكتة مفيد براي تازگي، ايمني و خوشمزه ماندن غذاها
يخچال تكاني در تابستان
تابستان پيام آور رنگهاي متنوع، ميوه هاي خوش رنگ و خوشمزه و سبزيجات فراون است كه علاوه بر رنگارنگي و زيباي بسيار مفيد و براي بدنمان لازم هستند. حال چه خوب است كه محل نگهداري اين مواد مغذي هم تميز و كاملاً ايمن باشد . اين هه آنتي اكسيدان يعني مواد ضد سرطان هم بايد در محلي ذخيره سازي شوند كه خود محل پاكيزه اي باشد تا عامل ميكروبي نتواند در آن رشد كرده و مواد غذايي را آلوده كند.
با وجود يخچالي مطمئن و سالم غذاها هم طولاني تر و هم در دماي مناسب بدون وجود باكتري هاي بيماري زا ماندگار خواهند بود.
خيلي از ما نحوه ذخيره سازي غذاها و اهميت آن و همچنين خطرات ناشي ازنگهداري نامناسب آگاهي نداريم . طبق اظهارات دانشمندان، تنها 40 درصد از مصرف كنندگان از نحوة صحيح نگهداري مواد غذايي در يخچال در هواي گرم آگاهي دارند. نگهداري مواد غذايي در دماي پايين تر از 4 درجة سانتيگراد ، مي تواند سبب افزايش خطر بيمارهاي منتقله از غذا شود. در واقع مسموميت غذايي و ساير بيماريهاي ناشي ازغذا بسيار شايع هستند.
وقتي شك داريد ، دور بيندازيد
ما هميشه نمي توانيم ناسالم بودن غذاها را از بو يا ظاهرشان تشخيص دهيم . سلامت خود را با شانس به خطر نيندازيد. توصية سازمان غذا و دارو اين است كه وقتي شك داريد دور بريزيد و از دور ريختن نترسيد.
اگر غذايي بوي نامطبوع يا ظاهر نامناسب گرفته حتماً بايد دور ريخته شود. هرگز آن را تست نكنيد. كپك هايي كه زير سطح غذا رشد كرده اند و بسيار سمي هستند با چشم قابل رؤيت نيستند.
گاهي ما بخشي از كپك هايي كه روي پنير و ميوه ها هستند را مي گيريم و بقية آن را مصرف ميكنيم حال آنكه برداشتن حتي بخش زيادي از اطراف كپك نمي تواند اين اطمينان را در شما ايجاد كند كه بقية آن سالم است. غذا يا ميوه يا پنير يا هر مادة غذايي ديگر كپك زده بايد دور ريخته شود.
حتي گاهي لازم است كه ظرف حاوي مواد غذايي كه كپك زده هم دور ريخته شود.
اما در مورد ” جارز"ها. بسياري از آنها به مدت 2 ماه در يخچال تازه مي مانند.بخشي از يخچال براي ذخيره سازي موادي طراحي شده كه محتواي اسيدي آنها اين مواد را بيشتر از ساير غذاها به آلودگي هاي ميكروبي مقاوم مي ككند. اما با گذشتن زمان كيفيت آنها هم كاهش پيدا مي كند.
بياييد پيشگيري را به خاطر بسپاريم
نقش ما در ايمني موادغذايي از همان لحظه اي شروع مي شود كه مغازه يا سوپرماركت ويا تره بار را ترك مي كنيم . در اين صورت بايد يك راست به منزل برويم و فوراً مواد غذايي خريداري شده را ذخيره كنيم . يادمان باشد كه حتماً برچسب مواد غذايي را براي آگاهي از بهترين شيوة ذخيرة مواد غذايي چك كنيم.
حتماً دماي يخچال را در 4 درجه يا كمتر و دماي فريزر را در صفر درجه يا كمتر تنظيم كنيد . اگر يخچال يا فريزر شما داراي دماسنج است كه بهتر در غير ين صورت از يك دما سنج براي تعيين دماي يخچال استفاده كنيد. هميشه دماي يخچال خانه را چك كنيد تا از نوسانات آن مطلع شويد مخصوصاً وقتي هوا گرم است . اگر دما خيلي بالا رفت حتماً آن را مجدداً تنظيم كنيد.
يك نكتة مهم ديگر اين است كه يخچال و فريزر خود را هر از گاهي تميز كنيد. حداقل هفته اي يك بار، ديواره هاي جانبي، درها، طبقه ها ، جاميوه اي ، جايخي و فريزر حتماً بايد تميز شود حتي نواراطراف در يخچال و لابه لاي آن را با دستمالي تميزكاملاً پاك كنيد.
تازه نگه داشتن، ايمني و طعم غذاها
اين چند نكته را هنگام ذخيره سازي و استفاده مواد غذايي هميشه به خاطر داشته باشيد:
- قبل از قرار دادن غذاها در داخل فريزر حتماً آنها را با دو لاية كيسه فريزر بپيچيد.
- تخم مرغ ها را در كارتون مخصوص خود قرار دهيد و آنها را در در يخچال بدون هيچ پوششي قرار ندهيد.
- مواد تازه را تا زماني كة آمادة خوردن هستند، نشوييد. آنها را در يك كيسه پلاستيكي سوراخ شده قرار دهيد. در مدت چند روز مصرفشان كنيد.
- موز را در يخچال نگذاريد.
- براي گردش داشتن هوا در يخچال و فريزر هرگز يخچال و فريزر را كامل پر نكنيد.بدون گردش هواي كافي نگهداري مواد غذايي در دماي صحيح امكان پذير نيست.
- باقي ماندة مواد غذايي را در يك ظرف دردار و دو ساعت بعد از پختن در يخچال بگذاريد و حداكثر 3 تا 5 روز بعد آنها را مصرف كنيد.
- غذاها را به طور جداگانه بسته بندي و ذخيره كنيد.
- سيب زميني و پياز رادرجاي خشك و خنك نگه داريد. آنها را درون يخچال نگذاريد.
- حتماًتاريخ توليد وتاريخ انقضاي مواد خريداري شده را بخوانيد.گوشت خام را در طبقة زيرين فريزر در يك كيسة پلاستيك قرار دهيد . اين كار مانع از آلودگي ساير مواد با آب خارج شده از گوشت مي شود.
مدت نگهداري مواد غذايي
پس از قرار دادن مواد غذايي در فريزر ، كريستال هاي يخ روي آنها تشكيل مي شود. بنابراين در اين زمان آنها براي خوردن مشكل ايجاد نمي كنند، چرا كه وجود يخ مانع از رشد باكتري ها مي شود . البته نبايد مواد غذايي را به صرف اينكه داراي كريستال هاي يخ هستند. مدت هاي طولاني نگهداري و سپس مصرف كرد. مواد براي ذخيره سازي در فريزر بايد درون كيسه هاي نايلوني طوري پيچيده شوند كه هوا اطراف آنها را بگيرد.